یکی از بزرگترین دغدغه های افرادی که قصد انجام دادن پروتز باسن را دارند ، ترکیدن پروتز است. اما آیا واقعا پروتز باسن یا حتی پروتز سینه درون بدن می ترکد و خطرات جدی به دنبال دارد؟ در ادامه این مقاله به طور کامل به بررسی خطرات یا عوارض ترکیدن پروتز باسن به خصوص در هواپیما پرداخته ایم.
ترکیدن پروتز باسن
معمولا پروتز باسن دارای جنس سیلیکونی بوده و به صورت نرم و ژله ای است. همین موضوع باعث می شود که احتمال ترکیدن پروتز بسیار کاهش یافته و خطر ترکیدن پروتز باسن را تا حد زیادی کاهش دهد. به طور کلی باید گفت که پروتز ها به دلیل ساختار و بافتی که دارند ، احتمال بسیار کمی برای آسیب یا ترکیدن آنها وجود دارد، بخصوص در پروتز های نسل 5 که خرابی انها بسیار معدود و در صورت پارگی آنها نیز بافت داخلی پروتز با سایر نواحی بدن تداخل نداشته و ماندگاری بسیار بالایی دارند.
چرا پروتز می ترکد؟
به طور کلی ترکیدن پروتز سینه رایج نبوده و معمولا این اتفاق نخواهد افتاد. اما در برخی موارد بسیار نادر از جمله تصادف ، وارد شدن ضربه شدید یا آسیب های بسیار جدی ممکن است پروتز دچار آسیب دیدگی یا ترکیدن شود. علاوه بر آن برخی شایعه ها درباره ترکیدن پروتز باسن در هواپیما وجود دارد که باید بدانید این موضوع بسیار بسیار نادر بوده و اتفاق نخواهد افتاد. پروتزهای بدن، چه سیلیکونی و چه از نوع سالینی (آب نمکی)، تحت استانداردهای سخت گیرانه ای طراحی و تولید شده و به همین دلیل قادرند فشارهای مختلف، از جمله تغییرات فشار هوا در هواپیما، را تحمل کنند. بنابراین اگر نگران این موضوع هستید باید گفت که این موضوع یک مسئله بسیار ساده است که با انتخاب یک پروتز با کیفیت قابل رفع است.
بیشتر بخوانید: مراقبت های بعد از پروتز باسن
ترکیدن پروتز باسن در هواپیما
به صورت کلی موضوع ترکیدن پروتز در هواپیما بسیار نادر بوده و در اکثر موارد حتی رخ نمی دهد. اما با این حال اگر یک در صد این اتفاق بیفتد ، می توان گفت به دلیل ترک ، نقص ساختاری یا آسیب های قبلی پروتز این موضوع رخ می دهد.
بنابراین اگر پروتز شما دچار آسیب های قبلی باشد و تغییرات فشاری ناشی از هوا را نتواند تحمل کند ، می تواند پارگی را افزایش دهد.
همچنین در صورت پارگی یا ترکیدن پروتز باسن در هواپیما ممکن است احساس درد ، تورم ، کبودی یا حتی تغییر فرم باسن را مشاهده کنید که باید بلافاصله بعد از نشستن هواپیما به پزشک مراجعه کنید.
جلوگیری از ترکیدن پروتز باسن
پروتز ها به گونه ای طراحی شده اند که به راحتی دچار آسیب هایی از جمله ترکیدن یا پارگی نشوند . اما برخی اقدامات می توانند در نگه داری و طولانی کردن عمر پروتز مهم باشند که برخی از آنها عبارت اند از:
- در مرحله اول ، انتخاب جراح پلاستیک حرفه ای و با تجربه در زمینه عمل پروتز باسن نکته بسیار مهمی است ؛ جراح با تجربه و با مهارت با توجه به نیاز و فرم بدن شما عمل مناسب و به خصوص پروتز مناسب را انتخاب می کند.
- انتخاب پروتز یا ایمپلنت با کیفیت بالا که موجب دوام و کیفیت بیشتر می شوند و کمترین خطر را برای فرد به دنبال دارد
- پرهیز و اجتناب از وارد شدن هرگونه ضربه یا فشار شدید به باسن
- پرهیز از انجام هرگونه ورزش سنگین یا فعالیت های مضر برای پروتز باسن
- کنترل و ثابت نگه داشتن وزن
- چکاب و بررسی یا معاینه به صورت دوره ای
- توجه به علائم هشداری از جمله درد یا تغییر فرم باسن
ترکیدن پروتز باسن چه عوارضی به دنبال دارد ؟
تکرار می کنیم که ترکیدن پروتز باسن بسیار نادر بوده و معمولا رخ نمی دهد ، اما در صورت پاره شدن پروتز در اثر تصادف ، ضربه یا سایر آسیب های جسمانی ، فرد ممکن است علائمی همچون درد بسیار شدید ، تغییر فرم بدن و نامتقارن بودن باسن ، کبودی ، التهاب و عفونت داخلی و غیره نیز به دنبال دارد.
ترکیدن پروتز باسن باعث مرگ می شود؟
اصطلاح ترکیدن پروتز باسن همان پاره شدن پروتز می باشد که به طور کلی نمیتوان گفت موجب مرگ می شود. پارگی پروتز باسن معمولا در موارد بسیار نادر و در اثر وارد شدن ضربه شدید از جمله سقوط ، وارد شدن ضربه یا آسیب جدی رخ می دهد. همچنین نکته حائز اهمیت این است که ترکیدن پروتز باسن یا پارگی آن ، بلافاصله موجب مرگ نمی شود اما بی توجهی به تعویض یا بررسی پارگی پروتز می تواند موجب مرگ بافت یا خارج شدن مواد سیلیکونی داخل ایمپلنت با بدن شود. در این صورت انجام جراحی تعویض پروتز باسن بسیار دشوار و پیچیده خواهد بود.
چگونه خطر ترکیدن پروتز باسن را کم کنیم؟
اینکه پروتز باسن شما دچار ترکیدگی یا آسیب شدید شود ، کاملا وابسته به نحوه مراقبت ها و فعالیت های فرد می باشد. از آنجایی که برخی رفتار های پرخطر از جمله وارد شدن ضربه یا آسیب ناگهانی می تواند موجب تخریب بافت پروتز شود ، از آن جلوگیری کنید.
همچنین به خاطر داشته باشید که در برخی مواقع ممکن است پروتز داخل بدن شما دچار آسیب یا پارگی شده و شما آن را احساس نکنید ؛ بنابراین اگر علائم غیر طبیعی نظیر درد ، کبودی یا احساس سوزن سوزن شدن دارید حتما به پزشک مراجعه کرده تا به بررسی علت دقیق پاره شدن یا سالم بودن پروتز بپردازید.
جراحی خارج کردن پروتز باسن
زمانی که پروتز باسن شما دچار آسیب یا پارگی شده باشد ، جراح عمل خارج کردن پروتز یا تعویض آن را به شما پیشنهاد می دهد. بنابراین باید گفت که جراحی خارج کردن یا تعویض پروتز باسن یک راه بسیار موثر و کاربردی برای زمانی که پروتز شما ترکیده است به شمار می رود. توجه داشته باشید که برای انجام این کار مشورت با پزشک (جراح پلاستیک) و داشتن صلاحیت جسمانی بسیار مهم بوده و ایشان تعیین کننده انجام دادن یا انجام ندادن عمل در زمان مناسب خواهند بود.
سخن نهایی
می توان گفت هرگونه خبر درباره ترکیدن پروتز باسن در هواپیما شایعه بوده و صحت ندارد ، ترکیدن پروتز در اثر موارد دیگری همچون وارد شدن ضربه ، پارگی ، آسیب به پروتز و غیره امکان پذیر است اما در اثر پرواز بسیار نادر و غیر ممکن است . بنابراین در هر شرایطی مشورت با پزشک ، بهترین گزینه خواهد بود.